Achtergrond

Voor wie het interesseert: ‘de History of Van Swaay’, een uitgebreidere beschrijving van de muzikale vormingstocht van de bandleden.

Een terugblik op de ontwikkeling van de drie bandleden leert dat Orlando en Erik door de jaren heen af en aan steeds in de muziek met elkaar opgetrokken zijn, wisselend wel en niet met elkaar in bands. Op de middelbare school samen afgetrapt met het schoolbandje ‘White Night’, destijds al vol optimisme met eigen nummers, zowel door Erik als Orlando geschreven. Niet veel later sloot Erik zich als leadgitarist aan bij Orlando’s volgende band Middletown Dreams (inderdaad naar een nummer van Rush). In deze periode begonnen de contouren van de experimentele en progressieve muziek zich duidelijk af te tekenen; er werd driftig en met discipline geëxperimenteerd met verschillende maatsoorten, ingenieuze melodiepartijen en sferische elementen. Orlando ontpopt zich als de duizendpoot door zang, bas en toetsen voor zijn rekening te nemen. Hoewel Middeltown dreams twee demo’s op zijn naam heeft staan is de band nooit echt richting het podium doorgebroken. Maar een belangrijke stap kondigde zich aan; Orlando ontdekte zijn kwaliteiten op het gebied van opnemen. Een viersporenrecorder en in de loop der tijd bijeengegaarde randapparatuur resulteerde in een heuse homestudio, waaronder de fameuze (en infame, voor de minder geduldigen) Roland R8 drumcomputer. Als Electric Vibrations hebben Erik en Orlando in de vijftien jaar erna vele muziekstukken op band gezet waarbij enkele nummers van toen de blauwdruk vormen voor het huidige repertoire van Van Swaay.

De symfodelische rockband Light heeft in die beginperiode een vervanger nodig voor hun bassist en Orlando komt in beeld. Light betekent de structurele stap naar het podium, met stuk voor stuk zeer goede muzikanten die op de meest uiteenlopende podia en Nederland en Duitsland welkom waren. Deelname aan de Roos van Nijmegen resulteert in een tweede plek waarbij in het publiek de mannen van de Roots aanwezig zijn. Onder deze winners van de eerste Roos is drummer Henk-Jan Verstege. Helaas ondergaat de bezetting van Light een transformatie en Orlando stapt uit de band.

Henk Jan drumt een aantal jaren in de Roots maar wordt letterlijk opgepikt door de stevig aan de weg timmerende Rock ’n Roll band Tuxedo Buck. Deze formatie bestaat dan al een aantal jaren en heeft inmiddels als liveband een behoorlijke reputatie opgebouwd. Tuxedo Buck krijgt met Henk-Jan een nieuwe impuls.

In de tussentijd is Erik bezig een eigen formatie van de grond te krijgen, waarbij early 70s rock en sferisch-psychedelische elementen hand in hand gaan. Muzikanten met dezelfde vibe zijn echter moeilijk te vinden. Gelukkig is er nog het studioproject Electric Vibrations, naast regelmatige liveprojecten.

Niet lang na Orlando’s vertrek uit Light informeert de band Little Miss Lucy of hij kan komen bassen. De band is ambiteus, met als drijvende kracht de even talentvolle als eigengereide zanger Clemens Keultjes. En, zij hebben een leadgitarist nodig.  De keuze was snel gemaakt en vanaf 1988 maken Orlando en Erik beiden deel uit van deze aanstormende rockmachine. Ondanks zeer positief beoordeelde demo’s, live recensies en beloftevolle toekomst houdt de bezetting geen stand. Erik en Orlando verlaten de band, met een cd-deal in het zicht. Gelukkig is er nog het studioproject Electric Vibrations.

Henk-Jan raast ondertussen het land door, en neemt met de band vier cd’s op. Tuxedo Buck is dan inmiddels ook in Duitsland, Frankrijk en België een graag geziene gast. Niet alleen Europa maar ook Amerika is niet veilig voor de stevige Swamp Rock ’n Roll van dit Nijmeegse vijftal. Een tour door Texas en Louisiana is het gevolg.

Orlando’s volgende band laat niet lang op zich wachten. Al tijdens Little Miss Lucy wordt door Wings of Steel, een symfonische rockgroep uit Nijmegen naar een bassist gezocht en na het vertrek bij Little Miss Lucy schuift Orlando meteen aan. Een schot in de roos voor Wings of Steel die in deze bezetting lange tijd een gewilde act op de grotere progressief georiënteerde podia is. De tijden zijn echter hard voor de symfonische muziek en het wordt, ondanks twee studioalbums die zelfs tot in Japan verkopen, steeds moeilijker om optredens te krijgen. Wings of Steel besluit te stoppen. Wederom is er gelukkig nog het studioproject.

Erik heeft in die periode een relatief rustige tijd op muziekgebied, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Samen met zanger/bassist Pancras vd Bosch (Tension) richt hij een coverband op want podium blijft lokken. Het bandje gaat goed maar is wat beperkt in zijn geluid omdat een toetsenist ontbreekt. Orlando wordt gevraagd en met zijn komst is Lekker Belangrijk geboren. Feesten zijn sinds lange tijd niet meer zo leuk geweest…

Met Tuxedo Buck gaan de zaken nog lekker. Hoewel het hoogtij geweest is, wordt de band nog regelmatig gevraagd, al raakt de agenda wat leger. Het wordt rustiger rond de band.

Lekker Belangrijk toert een aantal jaren in het zalen en kroegen circuit, kent een wisseling van drummer, treedt nog twee keer op en spat dan als een zeepbel uit elkaar. Zo lijkt het aanvankelijk, tot de bandleden elkaar na verloop van tijd weer opzoeken. Sinds lange tijd wordt er weer gerepeteerd, zonder Orlando, maar met een nieuwe bassist. Covers worden weer ingestudeerd en het gezelschap kent een tijd lang een pretentieloos bestaan. Dan besluit Erik zich weer te richten op eigen materiaal, daar waar zijn hart ligt. De overige bandleden besluiten hierin mee te gaan. Exit covers, welcome progressive rock en wederom welcome Orlando, die deze nieuwe koers wél ziet zitten. Maar in deze nieuwe vijfmans bezetting wordt al snel duidelijk dat eigen werk andere eisen stelt aan inzet, ervaring en vooral visie. Het besluit wordt genomen een andere drummer aan te trekken en na enkele audities komt Orlando met het idee om een goede vriend te vragen eens mee te spelen. Zijn naam: Henk Jan Verstege.  De klik en het muzikale niveau is er van meet af aan maar de band vordert langzaam. Wanneer Pancras besluit te stoppen is het dan ook tijd voor een belangrijke beslissing. De oude band wordt opgedoekt en er wordt een doorstart gemaakt door Orlando, Erik en Henk-Jan. Van Swaay is een feit.

Welcome , today is maandag, 18 februari 2019